Linux systeembeheer

Linux servers installeren

Bij een webapplicatie of maatwerk website hoort een webserver. En in de meeste gevallen draaien deze op Linux. Ik installeerde mijn eerste Linux server in 1999 en meer dan 20 jaar later doe ik dat nog steeds heel graag. Tegenwoordig automatiseer ik installaties met Ansible, gaan deployments met Git en is fysieke hardware vervangen door de cloud. Een nette installatie zorgt voor een hoge uptime, voorkomt problemen in de toekomst en houdt de gegevens in je applicatie veilig. Mijn voorkeur gaat uit naar Ubuntu Linux.

Servers beheren

Uiteraard bied ik ook beheer aan voor door mij geïnstalleerde servers. Dan zorg ik dat ook in de toekomst alles goed blijft werken. Ik zorg voor backups, installeer updates, doe upgrades. Kan helpen met performance issues in de applicatie. En uiteraard zorg ik voor monitoring om storingen te voorkomen en zo snel mogelijk op te lossen. Monitoring kan bijvoorbeeld herkennen dat een schijf langzaam volloopt en daar actie op ondernemen voordat het een probleem wordt.

Ruby on Rails en systeembeheerder?

Ik maak ook webapplicaties in Ruby on Rails en heb daardoor ook veel ervaring met het hosten van Ruby on Rails applicaties. Dat kunnen applicaties zijn die ik zelf gemaakt heb maar ook bestaande (opensource) projecten zoals Canvas LMS. Een software developer die ook servers beheert (devops) heeft als voordeel voor de klant dat er maar één aanspreekpunt is. Zeker bij het oplossen van performance-problemen kan dat veel tijd schelen.

Noodhulp

Als je server nu down is of een onverwachtte  golf bezoekers niet aan kan help ik je graag. Stuur geen e-mail maar bel me direct. Dat mag ook midden in de nacht. Als je 3 keer direct achter elkaar belt weet de do-not-disturb functie op mijn telefoon dat het dringend is en zal mijn telefoon ook midden in de nacht overgaan. Voor noodhulp buiten kantooruren reken ik wel een hoger tarief. Als je server bij mij in beheer ishoort het oplossen van storingen natuurlijk gewoon bij de dienstverlening.

Don't miss these stories: