Koppelen van API's

Wat is een API?

API is een afkorting van "application programming interface". Als een applicatie een API heeft betekent dat er een mogelijkheid is om verbinding te maken met deze applicatie. Dat kan zijn binnen de applicatie of met de buitenwereld. Een voorbeeld van een API in een applicatie is als je een API gebruikt om de frontend en de backend met elkaar te laten communiceren. Een API die open is voor de buitenwereld is interessanter want dat geeft nieuwe mogelijkheden.

Gegevens uit een API halen

Een van de mogelijkheden die een API kan bieden is om gegevens die in een applicatie zitten beschikbaar te maken. Zo heb ik voor een klant een script gemaakt dat gegevens uit hun applicatie ophaalt en wegschrijft in CSV-formaat. Het ging hier om een applicatie die geen exporteerfuncties heeft maar wel een API. Dit kan handig zijn als backup, bij een migratie of om rapportages mee te maken.

Gegevens naar een API sturen

Als je gegevens hebt en die geautomatiseerd of in bulk naar een applicatie wilt sturen is een API ook handig. Voor een klant heb ik een koppeling met een nieuw boekhoudpakket gemaakt waarmee alle contacten in hun centrale applicatie ook in het boekhoudpakket werden ingevoerd. Dat scheelde een hoop typewerk en verkleinde het risico op fouten. Dit kan natuurlijk voor allerlei applicaties, denk aan marketingtools, boekhoudpakketten, sms-notificaties, printers en online opslag.

API's met elkaar verbinden

Eenmalig een connectie maken om iets te exporteren of op vaste tijden verbinding maken is handig. Nog handiger is om applicaties direct aan elkaar te koppelen zodat ze elkaars gegevens kunnen gebruiken. Voor bekende webservices is dit vaak te doen met Zapier. Voor custom applicaties kan ik helpen. Een voorbeeld dat ik een keer gemaakt heb is een koppeling die facturen vanuit een applicatie naar een boekhoudpakket stuurde. De applicatie kon later weer controleren of de factuur in het boekhoudpakket als betaald gemarkeerd is.

Een scraper als alternatief

Niet alle informatie is via een API beschikbaar maar soms wil je die informatie toch gebruiken. Een (web) scraper kan dan een oplossing zijn. Stel dat je de nieuwskoppen van een nieuwssite wilt gebruiken maar die niet via een API beschikbaar zijn. Dan kan ik ook een scraper voor je maken. Een scraper is geen nette oplossing zoals een API maar een script dat stap voor stap door een website heen klikt om zo de benodigde informatie te verzamelen.

Een API aan een applicatie toevoegen

Een API is vaak iets wat je pas nodig hebt als een applicatie groter of belangrijker geworden is. In de meeste gevallen is het toevoegen van een API aan een Ruby on Rails applicatie goed mogelijk. Neem gerust contact op als je wilt weten wat de mogelijkheden zijn.

Don't miss these stories: