Backend met Ruby on Rails

Wat is een backend?

Een backend (van het Engelse back end) is een het deel van een applicatie dat onzichtbaar is voor de gebruiker. De interactie met gebruikers verloopt niet rechtstreeks met de backend maar via de grafische gebruikersinterface oftewel frontend van het programma. Een backend bestaat meestal uit API's. Enkele voorbeelden van applicaties die ik gemaakt heb die een backend hadden zijn; een administratiesysteem voor een vastgoedbeheerder, een kloon van Facebook, een ledenadministratiesysteem en een backoffice voor mediators.

Wat is Ruby on Rails?

Een backend maak ik het liefst in Ruby on Rails. Dat is een framework gebaseerd op de programmeertaal Ruby. Een framework helpt mij als ontwikkelaar door een hoop standaardfunctionaliteit te automatiseren. Zo hoef ik niet voor elke applicatie opnieuw een structuur te maken om gegevens in een database op te slaan en ze later weer uit te lezen. Ruby on Rails heeft hiervoor ActiveRecord en bijna alle Rails apps maken hier gebruik van. Zo kan de ontwikkelaar zich richten op het toevoegen van waarde.

Waarom Ruby on Rails?

Ruby on Rails is een volwassen framework dat al meer dan 10 jaar bestaat. En als het Lindy effect een indicatie is zal het ook nog lang blijven bestaan. Wat mij betreft is Ruby on Rails nu het framework waarmee je het snelst een betrouwbare applicatie kunt maken. Ruby on Rails komt met een hoop conventies, dat heeft als voordeel dat bijna alle Ruby on Rails applicaties dezelfde structuur hebben. Zo kunnen nieuwe developers snel verder met een bestaand project en worden lange discussies over structuren voorkomen.

Alleen Ruby?

Natuurlijk is Ruby ook te gebruiken zonder Rails. Bijvoorbeeld voor API-koppelingen en scrapers. Soms gebruik ik Ruby om taken te automatiseren op servers. Als je snel een kleine taak wilt automatiseren kan ik je daarbij helpen met alleen Ruby. Veel Gems voor Rails werken ook zonder Rails in kleine Ruby-scripts. Ruby lijkt enigzins op Engels en is dus redelijk te lezen voor iemand die geen programmeur is.

Don't miss these stories: